Digi RCS RDS vine cu un anunț surprinzător: desființează această rețea din România, în 2023

de: Alexandru Puiu
21 12. 2022

În cazul în care ai un telefon mai vechi, din 2023, sunt șanse mari să nu-ți mai funcționeze în rețeaua Digi RCS RDS. Compania a anunțat că va renunța de anul viitor la rețeaua mobilă 3G și, implicit, va lăsa în aer persoanele care mai folosesc astfel de terminale.

”Deja am închis în jur de jumătate din țară și vom închide anul viitor, cel târziu până la jumătatea anului, toată rețeaua 3G de la noi. Este deja o tehnologie care nu mai merită să fie folosită”, a spus Serghei Bulgac, directorul general al companiei în această săptămână.

Ce se întâmplă cu telefoanele 3G de la Digi RCS RDS

Deși intenția de a adopta tehnologii noi este una lăudabilă, când decizi să lași în urmă anumite standarde de comunicații precum popularul 3G, vei ajunge să faci victime. Aparent, la momentul de față, numărul abonaților care folosesc acest spectru este foarte mic, de doar câteva mii, a ținut să menționeze vicepreședintele grupului Digi RCS RDS. Aceștia din urmă, conform spuselor lui Valentin Popoviciu, vor ajunge să utilizeze rețeaua 2G, pentru a-și putea folosi în continuare telefon. Din păcate, internetul pe 2G este aproape neutilizabil, deci vor avea de suferit pe acea parte.

Explicația pentru decizia radicală este că, prin oprirea tehnologiei 3G, vor fi puse la dispoziție mai multe spectre de frecvențe care să permită accesul la rețelele 5G de noua generație. Practic, vor fi favorizați cei care au făcut efortul să-și schimbe telefonul în ultimii doi ani cu unul nou, în timp ce persoanele vulnerabile vor ajunge, practic, să nu mai poată accesa internetul de la Digi RCS RDS pe telefon.

Pentru context, rețeaua 3G a fost adoptată în masă în anul 2007 cu avantajul semnificativ de a transfera simultan două tipuri de informații, voce și date. Astfel, puteai să vorbești la telefon și să-ți meargă internetul în același timp. Ca acest lucru să fie posibil, 3G nu folosește aceleași frecvențe operaționale precum 2G și a necesitate actualizări importante din punct de vedere al infrastructurii, pe lângă autorizații noi de funcționare.

”Pentru 5G este o intensificare a infrastructurii de rețea, nu neapărat densificare. E de fapt, ca și trecerea de la 3G la 4G, înseamnă o schimbare tehnologică, pentru că, de fapt, o mare parte din situri actuale din tehnologia actuală permite comutarea între tehnologii, deci pot schimba o tehnologie pe care o utilizezi în momentul de față pe 4G în 5G, fără să schimbi altceva decât software din stațiile de bază. Deci lucrul asta se va întâmpla gradual, iar această evoluție depinde și de evoluția pieței”, a adăugat șeful Digi RCS RDS.